Servicii ProctologieConsultație chirurgie generală / proctologie
Control chirurgie generală / proctologie
Ligaturarea cu benzi elastice hemoroizi
Terapie laser hemoroizi
Excizie marișcă hemoroidală cu anestezie locală
Excizie polip hemoroidal cu anestezie locală
Criză hemoroidală-intervenție
Hemostaza de urgență prin ligatură sau sutură cu anestezie locală
Trombectomie externă (tromboză hemoroidală externă) cu anestezie locală
Terapie fisuri anale+intervenție cu anestezie locală
Cură chirurgicală fistule perianale
Cură chirurgicală abcese perianale
Cură chirurgicală polipi anali
Excizie papilă anală hipertrofică
Excizie condilom acuminat anal / perianal
Biopsie ano-rectală cu examen HP
Dilatație anală
Suprimare fire/capse sutură
Pansament plagă
Ecografie abdominală
Colonoscopie
Rectosigmoidoscopie
Interpretare analize și alte investigații
Consultație în vederea eliberării actelor necesare pentru Comisia de expertiză medicală și CEMPH – Întocmire referat medical
 Întocmire document medical pentru scopuri administrative

Informații Proctologie


 

Cabinetul de Proctologie/Chirurgie Generală este în Contract cu Casa de Asigurări de Sănătate!

Proctologia  (gr. proktos-anus, logos-stiinta) este o ramură a chirurgiei generale, în special a chirurgiei colorectale, care se ocupă cu studierea, diagnosticarea, tratamentul și prevenirea bolilor canalului anal (ultimii 3-4 cm ai intestinului gros), ale anusului și ale regiunii perianale (în jurul anusului). Aceste boli anorectale și ano-perianale se numesc
afecțiuni proctologice
.

Specialistul care trebuie consultat în acest caz este Chirurgul Proctolog.

La Centrul Medical Hardmed tratăm afecțiunile anorectale și ano-perianale prin metode minim-invazive sau alte tratamente nechirurgicale conservatoare moderne,  fără operație, fără internare, fără anestezie generală sau peridurală, fără intervenții chirurgicale clasice!

Peste 90% din bolile proctologice pot fi tratate în condiții de ambulator.

Ce semne sau simptome ar trebui să ghideze o persoană să se adreseze unui specialist proctolog?

Trebuie să se prezinte cât mai repede la un chirurg proctolog pentru stabilirea unui diagnostic corect și a unui tratament eficient, orice persoană care prezintă:

  • Sângerare (o pată roșie pe hârtia igienică, o urmă de sânge pe materiile fecale, pe lenjeria intimă sau picături de sânge în vasul de toaletă etc.) în timpul sau după defecație, mai ales dacă sângerarea se repetă. Este un semn care poate ascunde o afecțiune foarte gravă, inclusiv un cancer colorectal.
  • Dureri anorectale  (arsuri, usturimi, înțepături, pulsații, senzație de corp străin, presiune etc.), mai ales în timpul sau/și după defecație și nu numai.
  • Apariția unor umflături anale  (noduli hemoroidali externi inflamați), care inițial pot trece chiar și fără un tratament proctologic, dar au tendința să reapară, uneori mai „violent” decât prima dată.
  • Prolapsul (prolabarea, ieșirea din orificiul anal)  hemoroidal sau/și rectal, pe care pacienții proctologici „avansați” îl pot constata, în special, după defecație, în timpul igienei locale sau în timpul unui efort fizic crescut, mai ales în poziția „pe vine”.
  • Secrețiile anale (senzația de umezeală anală, pete pe lenjeria intimă) periodice sau permanente, care pot fi asociate sau nu cu mâncărimi anale (prurit anal), jenă, disconfort anal.

Care sunt afecțiunile proctologice?

 Afecțiunile proctologice  (bolile anorectale și ano-perianale), în special cele necanceroase, includ mai multe afecțiuni acute sau cronice (peste 100 de subtipuri), care sunt clasificate în funcție de mai multe criterii: după localizare, după etiopatogenie (proveniență și dezvoltare), după tabloul clinic (simptome, evoluție, complicații), după tipul de tratament etc.

Cele mai frecvente afecțiuni proctologice benigne:

„Boala hemoroidală” (de la grecescul haimorrhoides), care are hemoragia ca simptom principal, ce include 3 afecțiuni de bază:

  • Hemoroizi interni patologici  – venele hemoroidale interne dilatate, ce se află la 3-4 cm de la orificiul anal și se măresc în dimensiune. Sunt numerotate de la gradul I, cel mai mic, până la gradul IV, care îngustează mult „ieșirea” din rect (canalul anal), provocând multe complicații
  • Tromboze și tromboflebite hemoroidale interne și externe  – când hemoroizii interni și/sau externi se inflamează și pot forma cheaguri (trombi) în interiorul lor, care se resorb („topesc”) foarte încet, dând senzația de presiune-durere la nivelul hemoroidului trombozat și mărit mult în dimensiuni, mai ales în prima fază (acută) a bolii
  • Hemoroizi externi varicoși (dilatați)  – hemoroizii externi (la nivelul „buzei” anusului), care din cauza presiunii venoase permanent mărite (sedentarism, efort fizic crescut, constipație, exces de alcool etc.), se dilată mult, fără să se retragă în timp și provoacă un disconfort anal deosebit, mai ales după defecație

Fisura anală – o ruptură a mucoasei anorectale (o ulcerație), care poate fi acută sau cronică (veche) și poate ușor să se infecteze de la materiile fecale. Este caracterizată prin dureri violente (arsuri) în timpul sau după defecație și o senzație de anus contractat (strâns) permanent. Are o evoluție trenantă și cu multe recidive.

Supurații anorectale și ano-perianale – reprezentate în special de abcesele și fistulele perianale, colecții acute sau cronice de puroi la nivelul rectului și anusului, care se exteriorizează prin secreții anale permanente sau periodice. Pot fi tratate doar chirurgical, dar multe din ele și în ambulator.

Tumori ano-perianale benigne (adenoame, fibroadenoame etc.), polipii benigni anali și rectali; mariștele hemoroidale – pliurile cutanate anale, ce apar după trombozele hemoroidale externe voluminoase, după sarcini și nașteri, mai ales pe cale naturală. Pot fi excizate sub anestezie locală.

Condiloame acuminate anorectale și ano-perianale – infecțiile anale cu HPV, caracterizate de excrescențe „conopidiforme” la nivelul rectului inferior, anusului și perineului, ce se înmulțesc și se extind mult în timp. Unele subtipuri de HPV pot provoca dezvoltarea cancerului anorectal.

Granuloame ano-perianale – sunt caracterizate de apariția și dezvoltarea unui țesut mucos roșiatic, ce provoacă secreții seroase rozalii minime, dar persistente în timp. Des, apar la nivelul fisurilor anale cronice sau al cicatricilor anale postoperatorii.

Cum sunt diagnosticate afecțiunile proctologice?

Bolile proctologice sunt diagnosticate în special de specialiștii proctologi, inițial în timpul consultului primar, completat ulterior de mai multe investigații suplimentare, după caz – colonoscopie, rectosigmoidoscopie, ecografie abdominală (investigații care pot fi efectuate la Centrul Medical Hardmed), sfincteromanometrie, RMN etc.

Care sunt motivele pentru care pacienții amână vizita la medicul chirurg proctolog?

Din diverse motive: jenă, frică, lipsa timpului liber, disconfortul examinării, lipsa unor informații concrete și corecte despre acest tip de consult etc.

Afecțiunile proctologice au tendința, ca mai devreme sau mai târziu, să avanseze sau/și să se complice fără un tratament proctologic eficient. Este mai ușor, mai rapid și mai „ieftin” din toate punctele de vedere să prevenim o posibilă complicație sau o evoluție negativă (avansarea bolii), tratând aceste afecțiuni în stadiile incipiente și necomplicate, decât sa tratăm cazurile avansate și/sau complicate, iar nu în puține cazuri acești pacienți să fie redirecționați pentru intervenții chirurgicale complicate, care pot fi urmate uneori de sechele foarte neplăcute (fizice și/sau psihice).

Le recomandăm pacienților să nu se trateze singuri, bazându-se pe informațiile de la televizor, internet, farmacie, rude, prieteni etc. Astfel, se pierde un timp foarte prețios – momentul terapeutic optim.

De asemenea, le recomandăm pacientilor cu diverse simptome proctologice să se adreseze unui  Chirurg Proctolog experimentat (în care trebuie să aibă încredere), pentru a stabili ce afecțiune au, pentru a întelege de ce au dezvoltat o astfel de boală și pentru a fi informați cum o pot trata în mod eficient, puțin traumatizant și rapid, fiind ajutați de chirurgul proctolog și din punct de vedere psihologic, pentru a depăși frica și rușinea.

Apelați cu încredere la Chirurgul Proctolog din cadrul echipei  Departamentului de Chirurgie Generală / Proctologie . La Centrul Medical Hardmed beneficiați de cea mai deplină discreție și veți fi tratat cu profesionalism și respect.

Pentru programări vă rugăm sunați în următorul interval orar:
Luni - Marți - Miercuri - Joi - Vineri 08:00 - 20:00
Pentru apelurile efectuate în afara intervalului orar vă vom contacta noi
în maxim 1 - 2 zile lucrătoare.