Puncție – biopsie tiroidiană

In prezent metoda diagnostica cea mai utila in evaluarea nodulilor tiroidieni este biopsia, cunoscuta sub denumirea de punctie-biopsie cu ac fin (FNA – fine-needle biospy).

Punctia-biopsie tiroidiana cu ac fin este o tehnica prin care putem distinge cu o precizie de 90-95{2acae3625b936aee53b1b08e1bfe2e31f2ab3c6d40bff67068e1c9d6c4cb3a50} nodulul tiroidian malign de cel benign, facand posibila evitarea unor interventii chirurgicale inutile. Pe de alta parte cu ajutorul acestei metode putem depista cancerul tiroidian intr-un stadiu incipient. De obicei sunt punctionati nodulii tiroidieni mai mari de 1 cm, nodulii mai mici doar atunci cand prezinta caractere ultrasonografice suspecte de malignitate. Efectuarea punctiei sub ghidaj ecografic are marele avantaj de a localiza si a punctiona cu precizie si nodulii mici, nepalpabili sau aflați posterior in glanda tiroida.

Contraindicatiile FNA-lui sunt foarte putine. Nu se efectueaza la pacientii tratati cu anticoagulante, pentru ca exista un risc putin mai crescut de hemoragie sau de formare de hematoame. Tratamentul antiagregant plachetar nu prezinta contraindicatie pentru FNA.

Aceasta metoda diagnostica este utila si pentru punctionarea leziunilor paratiroidiene (adenom, chist), aflati in spatele tiroidei.

 Ce este puncţia tiroidiană?

Puncţia tiroidiană sau biopsia aspirativă cu ac fin este o procedură de diagnostic minim-invazivă, sigură, efectuată în vederea stabilirii naturii nodulilor de la nivelul tiroidei (benign/malign).

Ce sunt nodulii tiroidieni?

Glanda tiroidă poate suferi modificări structurale sub formă de: noduli, chisturi, mărirea difuză sau/şi modificări de consistenţă a întregii glande. Un procent de 4-7{2acae3625b936aee53b1b08e1bfe2e31f2ab3c6d40bff67068e1c9d6c4cb3a50} din populaţie prezintă noduli la nivelul glandei tiroide.Odată cu înaintarea în vârsta incidenţa acestor noduli este mai mare. De asemenea, ei apar mai frecvent la sexul feminin. Dimensiunile lor variază având uneori sub 1 cm, iar atunci nu pot fi depistaţi prin palpare. Cel mai frecvent se depistează printr-un control ecografic de rutină.Mai puţin de 10{2acae3625b936aee53b1b08e1bfe2e31f2ab3c6d40bff67068e1c9d6c4cb3a50} din nodulii tiroidieni sunt de natură canceroasă. Cu toate acestea medicul trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a depista din timp prezenţa unui cancer tiroidian.

Când este indicată puncția tiroidiană?

Metoda se aplică numai la recomandarea medicului endocrinolog după ce acesta a examinat pacientul şi a efectuat toate celelalte investigaţii necesare pentru un diagnostic cât mai complet care cuprinde: examen clinic, ecografic, analize specifice de laborator.

Medicul poate recomanda puncţia tiroidiană în urmatoarele situaţii:

 • pentru a face un diagnostic diferenţial în cazul nodulilor tiroidieni;
 • pentru a stabili tratamentul adecvat în cazul nodulilor;
 • pentru a evacua un chist care ar putea cauza durere;
 • pentru a injecta local un medicament.

De ce este necesară această investigaţie?

Scopul biopsiei este stabilirea unui diagnostic precis prin analizarea unei mostre foarte mici de ţesut de la nivelul tiroidei, pentru evaluarea naturii acesteia (benign/malign) şi stabilirea conduitei terapeutice ulterioare.

Ce presupune puncţia tiroidiană?

Punctia tiroidiană este o metodă de diagnostic simplă şi rapidă prin care medicul obţine o mostră de ţesut de la nivelul tiroidei pentru a-i determina natura. Acesta se poate efectua în cabinetul medicului, în regim ambulator. În primul rând, medicul va efectua un examen clinic atent, palpând uşor, nedureros tiroida. Procedura se va desfaşura cu pacientul culcat confortabil pe spate cu gâtul expus. Procedura începe prin curăţarea tegumentului local, iar după caz, se pot utiliza anestezice locale tip spray sau injectabil. Cu ajutorul ecografului, medicul va examina tiroida şi va repera nodulul vizat. Folosind o seringă cu ac fin, medicul va puncţiona şi apoi acul va fi îndepărtat.Durata întregii proceduri este de aproximativ 20-30 minute. Materialul extras se întinde pe o lamă de sticla şi se pulverizează cu un spray ce conţine alcool, aceasta fiind trimisă apoi la laboratorul anatomopatologic.

Procedura este dureroasă?

Având în vedere acul foarte subţire, procedura este mai putin dureroasa decât o injecţie obişnuită. Din acest motiv de multe ori nici nu este necesară anestezia locală.

Care sunt complicaţiile posibile?

În general riscurile sunt foarte mici. Complicaţii pot fi:

 • de tip alergic atunci când se utilizează anestezia locală
 • mici hemoragii la nivelul puncţiei
 • rareori infecţii
 • rareori hematoame intratiroidiene

Ce rezultate sunt furnizate de examenul citologic?

Există urmatoarele posibilităţi:

 • Benign – în acest caz medicul endocrinolog va decide conduita terapeutică în continuare, tratament medicamentos şi supraveghere ecografică, sau chirurgicală.
 • Malign – în acest caz medicul endocrinolog va face recomandarea către extirparea chirurgicală a tiroidei şi tratament medicamentos ulterior.
 • Suspiciune de malignitate – în acest caz se recomandă de obicei repetarea puncţiei, dar marea majoritate a cazurilor vor ajunge la operaţie.
 • În  cazul în care se dovedeşte a fi cancer tiroidian se urmează protocolul indicat de medicul endocrinolog.
 • Rezultat neconcludent – în acest caz este necesară repetarea puncţiei după câteva luni.

Lasă un răspuns