Psihiatria

Psihiatria reprezinta o specialitate medicala, care se ocupa cu studiul si tratarea tulburarilor mintale. Dintre tulbuararile mintale amintim: tulburarile de anxietate (tulburari nevrotice, de stress si somatoforme), tulburarile ale dispozitie (ex. depresia, tulburarea afectiva bipolara), tulburarile psihotice (schizofrenia, tulburarile schizotipale si delirante), tulburarile mintale organice (ex. dementa de diverse etiologii), tulburarile de personalitate, retardul mintal, etc.

Depresia este mai des intalnita la sexul feminin, in populatia generala intre varstele 20-40 de ani. Un factor de risc important il reprezinta statusul marital, persoanele separate, divortate sau vaduve prezinta un risc crescut pentru aceasta afectiune. Aparitia acestei afectiuni este influentata de factorii stresorii din mediu si de perceptia acestora de catre pacient, de structura retelei de suport social al persoanei, de istoricul familial, de trasaturile de personalitate al pacientului.

Pacientul cu depresie se prezinta intr-un serviciu de psihiatrie pentru tristete, lipsa placerii, diminuarea interesului pentru activitati anterior placute, sentimente de vinovatie, sentimente de neputinta, diminuarea apetitului, tulburari ale somnului, ale instinctului sexual, diminuarea sau lipsa de energie. In tabloul clinic al depresiei pot aparea tentativele de suicid sau suicidul. Depresia poate evolua ca un unic episod, dar in acelasi timp poate evolua in cadrul mai multor episoade recurente. Din punct de vedere al depresiei care evolueaza ca episod unic, acesta poate dura 2 ani sau chiar mai mult decat atat.

Aceasta afectiune, in urma diagnosticarii corecte, este o afectiune tratabila, pe modelul integrativ, utilizand terapia somatica farmacologica si interventiile psiho sociale. Exista anumite forme ale acestei afectiuni, care pot fi tratate prin psihoterapie, alte forme necesitand terapie medicamentoasa cu antidepresive de diverse clase. Utilizarea terapiei medicamentoase continue este eficienta pentru diminua riscul aparitiei recurentelor.

O alta clasa de afectiuni frecventa in populatia generala este cea a tulburarilor anxioase, care produc disfunctii majore in activitatile cotidiene ale pacientilor, utilizarea in exces al retelelor medicale. Studiile recente efectuate au evidentiat legatura dintre tulburarile cronice de anxietate si cresterea riscului mortalitatii prin afectiuni cardiovasculare.

Tulburarile fobice de anxietate reprezinta un grup de afectiuni in care anxietatea este prezenta in anuminte momente bine definite in viata cotidiana a pacientului. Datorita simptomelor prezente in aceste momente pacientul evita aceste situatii sau le indura cu disconfort maxim. Pacientul descrie palpitatii, senzatie de lesin, frica de moarte, frica de a nu innebuni, de a pierde controlul. In timp pacientul dezvolta anxietate anticipitativa. Acest grup de afectiuni poate co-exista cu depresia.

Din acest grup de afectiuni fac parte: agarofobia, fobia sociala, fobiile specifice.

Agarofobia reprezinta un grup de fobii, caracterizat prin teama pacientului de a parasi domiciliu, de a intra in magazine, de multimi, de locuri publice, de a calatori singur in mijloace de transport in comun, cum ar fi trenul, autobuz, avion, tramvai, etc.

Fobia sociala este reprezentata de teama de privirea si parerea altor oameni, ceea ce in timp poate conduce la evitarea situatilor sociale. Pacientul descrie de obicei roseata pielii, tremuraturile mainilor, greata, senzatia imperioasa de a urina. Unii pacienti descriu aparitia atacurilor de panica ce apar in cadrul acestor situatii sociale.

Fobiile specifice sunt caracterizate de teama care apare in anumite situatii specifice, cum ar fi: inaltimile, intunericul, anumite animale, spatiile inchise, urinarea sau defecarea in toalete publice, vederea sangelui, a ranilor, a obiectelor taioase (ex. Cutite), a acelor, ingrijirile dentare in cadrul cabinetelor stomatologice.

Alte tulburari anxioase sunt reprezentate de: tulburarea de panica, tulburarea de anxietate generalizata, tulburarea mixta anxios depresiva, si altele.

Tulburarea de panica este o afectiune caracterizata prin aparitia unor atacuri recurente de panica, care nu apar intr-o situatie speciala sau in cadrul unui grup de circumstante. Specific acestei afectiuni este acest caracter imprevizibil. Pacientii descriu: palpitatii, dureri in piept, dureri in abdomen, senzatie de sufocare, ameteli, senzatie de irealitate, frica de a nu pierde controlul, de a nu innebuni, frica de moarte.

Tulburarea de anxietate generalizata este caracterizata prin aparitia anxietatii generalizata si persistenta, care nu este legata de o anumita circumstanta. Pacientii descriu stare anxietate, nervozitate, transpiratii ale mainilor, ameteala, discorfort abdominal.

Tulburarea mixta anxios depresiva se caracterizeaza prin aparitia atat a simptomelor depresive, cat si a simptomelor anxioase, dar nici unele nu predomina.

In cadrul tulburarilor nevrotice, de stres si somatoforme mai putem aminti: tulburarea obsesiv compulsiva, reactie la stress sever si tulburari de adaptare, tulburarile disociative, tulburarile somatoforme si altele.

Tratamentul tulburarilor anxioase poate fi abordat atat psihoterapeutic, farmacologic sau combinat. Tratamentul trebuie monitorizat de catre specialistul in domeniu la intervale regulate.

Tulburarile psihotice reprezinta o categorie de afectiuni caracterizate prin tulburari ale gandirii, prin retragere si izolare sociala, agesivitate, tulburari ale perceptiei mediului inconjurator si a propriei persoane, tulburari de atentie, modificari in mimica si gestica, modificari comportamentale, etc. Tratamentul acestor afectiuni este initiat si monitorizat de catre medicul psihiatru prin introducerea unei medicatii specifice: medicatie antipsihotica.

Un grup aparte de afectiuni il reprezinta tulburarile mintale organice, din cadrul caruia se evedintiaza in principal dementa Alzheimer si dementa vasculara. Dementa Alzheimer apare la pacientul adult si la cel varstnic, si se caracterizeaza prin tulburari ale memoriei care evolueaza in timp, tulburari de comportament, tulburari de somn, tulburari ale instinctului alimentar, diminuarea capacitatii pacientului de a face fata activitatilor cotidiene, neliniste, agitatie, agresivitate, tulburari ale afectivitatii. Tratamentul acestei afectiuni este farmacologic, prin medicatie specifica, si trebuie initiat de catre medicul psihiatru sau de catre medicul neurolog. Monitorizarea pacientului trebuie facuta de catre medical specialist la intervale regulate de timp.

Pentru tratarea afectiunilor anterior prezentate trebuie urmarita cresterea adresabilitatii acestor pacieti catre serviciile medicale de specialitate, intarirea retelei de suport social a acestor pacienti pentru a putea obtine cresterea calitatii vietii pacientilor cu afectiuni psihice.

Lasă un răspuns