Pregătirea copilului pentru examinarea ecografică abdominală

Ce este ecografia abdominala?

Ecografia abdominala este o investigatie imagistica prin care se pot vizualiza organele din interiorul abdomenului (ficat, rinichi, splina, pancreas, organe pelvine, pilor, apendice). Foloseste undele sonore (ultrasunetele), astfel incat in timpul examinarii nu exista expunere la radiatii ionizante.

Avantajele ecografiei:

        – este noninvaziva;

        – usor accesibila;

        – nedureroasa;

        – usor reproductibila;

        – poate fi repetata de mai multe ori fara risc.

Ce pot face parintii pentru a pregati copilul pentru ecografie?

Pentru a realiza o examinare corecta, fara factori perturbatori ecografici (colecist evacuat, stomac plin, meteorism abdominal) este bine sa:

           – evitati in dieta copilului alimentele care produc balonarea (bauturi carbogazoase, fasole, mazare etc) cu o zi inaintea examinarii; in unele cazuri poate fi necesara administrarea unor medicamente care diminueaza meteorismul abdominal (medicul care recomanda investigatia va poate face o prescriptie in acest sens);

           – sugarii si copii cu varsta sub 2 ani este bine sa nu manance timp de 3-4 ore inaintea efectuarii ecografiei;

          – copii cu varsta intre 3 si 8 ani sa nu manance timp de 6 ore;

          – copii cu varsta peste 8 ani timp de 8 ore;

          – sa nu fi efectuat investigatii imagistice cu bariu timp de 2 zile anterior examinarii ecografice;

In cazul in care contextul clinic o impune (urgente medicale) examinarea se poate efectua si fara o pregatire prealabila a pacientului.

Examinarea ecografica la copil poate fi ingreunata de lipsa de cooperare a pacientului. La sugarii foarte agitati se poate administra lapte sau ceai in timpul examinarii. Daca investigatia nu are caracter de urgenta ea poate fi amanata pentru a fi efectuata intr-un alt moment, in afara agitatiei. Copiii mai mari este bine sa fie pregatiti de catre parinti inainte de a veni pentru ecografie (sa stie ce li se va intampla, faptul ca investigatia nu este dureroasa, de ce trebuie efectuata etc.). Poate fi utila uneori jucaria preferata, o carte, un cantec (ceva care il va linisti pe copil si il va tine ocupat, tinand cont de faptul ca o investigatie ecografica abdominala dureaza in general 20-30 de minute).

Pentru examinarea tubului digestiv (esofag, stomac, intestin subtire, colon), endoscopia si examenul baritat sunt metodele de electie.

Totusi, in unele afectiuni cum ar fi stenoza hipertrofica de pilor si apendicita, ecografia tinde sa inlocuiasca examenul radiologic in stabilirea diagnosticului. De asemenea, examinarea ecografica se foloseste din ce in ce mai des pentru evaluarea refluxului gastroesofagian (pentru aceasta, anterior examinarii se va administra copilului o cantitate de lichid echivalenta cu cea a unui pranz normal).

Pentru evaluarea tractului urinar, examenul ecografic se efectueaza cu vezica urinara in repletie. Copiii mai mari vor fi hidratati corespunzator (apa plata sau ceai) si nu vor urina cu cateva ore inaintea examinarii. In cazul copiilor mici si sugarilor este uneori necesara efectuarea de examinari repetate, cu hidratarea copilului intre examinari, pana la umplerea vezicii urinare.

Lasă un răspuns