Examinarea ecografică a copilului

Ecografia este un instrument de mare valoare in majoritatea afectiunilor pediatrice.

  • Este o metoda diagnostică neinvaziva,
  • Se poate efectua la orice varsta , se poate repeta la orice interval de timp
  • Este nedureroasa
  • Nu este iradianta, spre deosebire de alte tehnici imagistice radiologice
  • Este o metoda rapida, examenul ecografic dureaza 5 – 20 de minute, in functie de ceea ce se analizeaza
  • Ofera, cu ajutorulultrasunetelor, informatii in timp real despre anumite defecte anatomice si conditii patologice ale copilului

In multe state dezvoltate ale lumii este utilizata ca metoda “screening” din primele luni de viata pentru depistarea displaziei de sold  sau a defectelor  anatomice ale tractului urinar, unele banuite din perioada de sarcina, gratie examenelor morfologice fetale.

 Tipuri de examinări ecografice :

ecografia abdominala la copil a devenit o explorare de rutina in durerile abdominale, in majoritatea simptomelor digestive si urinare, in tulburarile de crestere.

                 –  ofera informatii despre morfologia diferitelor organe

                –  permite diagnosticul leziunilor inflamatorii, malformative sau tumorale abdominale

Pregatirea pentru examinare este o conditie practic imposibil de realizat la varsta mica. Ideal, mai tarziu se face  cu  regim si medicatie antiflatulenta in preziua examinarii, repaus alimentar de 3 ore si aport de lichide prealabil. 

-ecografia pentru diagnosticul refluxului gastroesofagian la copii

Este o metodă mai puțin invazivă (față de endoscopia digestivă superioară) și neiradiantă (comparativ cu metoda cu bariu). Nu este metoda de elecție, dar este o alternativă mai accesibilă și mai ”blândă” pentru pacient. Se pot efectua anumite măsurători ale porțiunii inferioare a esofagului și se pot cuantifica episoadele de reflux (număr și durată) și ajută, de asemenea,  în diagnosticul diferențial al simptomelor digestive la copii.

Vârsta de elecție, căreia i se adresează examinarea : 0-2 ani.

Examinarea se efectuează imediat postprandial (după o masă preferabil lichidă sau semisolidă). În acest sens, părinții trebuie să se prezinte cu copilașul după un post de cel puțin 2 ore,  având cu ei mâncare pregătită pentru copil. Pacientul va lua masa (de obicei un biberon de lapte) în sala de așteptare sau în cabinet și examinarea se începe imediat după.  Durata examinării este de cel puțin 10 minute.

-ecografia renourinara

Pentru evaluarea tractului urinar, examenul ecografic se efectueaza cu vezica urinara in repletie. Copiii mai mari vor fi hidratati corespunzator (apa plata sau ceai) si nu vor urina cu cateva ore inaintea examinarii. In cazul copiilor mici si sugarilor este uneori necesara efectuarea de examinari repetate, cu hidratarea copilului intre examinari, pana la umplerea vezicii urinare.           

In practica pediatrica, cele mai mari “surprize” le ofera, insa, rinichiul. Ectazia pielica sau chiar hidronefroza, chisturi, anomalii de forma,numar sau pozitie , litiaza renala – sunt cateva dintre imaginile mai des intalnite, fie ca descoperiri intamplatoare, fie in cadrul  unei simptomatologii.

ecografia tesuturilor superficiale :     

                – examinarea glandei tiroide, glandei mamare

                – ecografie testiculara

                – examinarea tesutului subcutanat cu orice localizare

 –ecografia transfontanelara poate diagnostica si monitoriza, inca din perioada de nou-nascut, diferite probleme neurologice (hemoragii si urmarile lor, anumite malformatii cerebrale, hidrocefalia, etc). Examinarea se face de obicei prin fontanela anterioara, fereastra utila a carei inchidere incepe dupa varsta de 9 luni si se definitiveaza catre 15 luni.

     Explorarea, in afara perioadei neonatale, este ideala in conditii de sedare. In absenta sedarii, nu necesita pregatire speciala (ci doar intreg “arsenalul” familiei de mijloace de calmare).

                – descrie anatomia intracraniana

                – poate fi efectuata precoce dupa nastere si atat timp cat beneficiem de “ferestrele”        ecografice ale creierului – fontanelele

ecografia musculo-articulara

                – permite diagnosticul traumatismelor

         !!!!  – realizeaza  screening-ul pentru displazia de sold : conform protocoalelor, intervalul de varsta ideal pentru  examinare este între 4-6 saptamani 

Indicatiile ecografiei in pediatrie sunt numeroase, atat in conditii medicale pediatrice sau neurologice cat si in afectiuni chirurgicale si ortopedice. Fie ca se practica investigarea tesuturilor moi, a articulatiilor, a abdomenului, toracelui, cordului sau a creierului, ultrasonografia ramane o metoda de explorare indispensabila, in pediatrie si nu numai…

In Centrul Medical Hardmed puteti beneficia de urmatoarele tipuri de examinari ecografice pediatrice:ecografie abdominala,ecografia pentru diagnosticul refluxului gastroesofagian ,ecografie renourinara,ecografie toracica,ecografie transfontanelara.

Lasă un răspuns