Ecografie – noțiuni generale

Explorarea ecografica a devenit parte integranta a consultului medical în aproape toate specialitatile medicale si chirurgicale. Ecografia este o metoda de explorare imagistica de exceptie, iar daca este realizata cu aparatura performanta si daca indicatia de efectuare este corecta si este efectuata de catre un medic cu experienta, reprezinta un instrument extrem de valoros pentru diagnosticarea rapida a unui numar impresionant de leziuni.

Ecografia (ultrasonografia) este o investigatie care nu are nici un fel de contraindicatii. Metoda foloseste ultrasunete care sunt complet inofensive si total lipsite de pericol pentru sanatatea pacientilor. Este utila in diagnosticul urgentelor medico chirurgicale.

Ecografia este nedureroasa si se poate efectua ori de cate ori evolutia afectiunii o cere. Examinarea se poate folosi la pacienti indiferent de varsta, inclusiv la femeile insarcinate si la copii, inclusiv cei nou-nascuti si permite de asemenea efectuarea ghidata a unor manopere invazive (punctia-biopsie).

Ecografia (ultrasonografia) permite identificarea cu precizie a multor afectiuni, precizarea gravitatii acestora si identificarea celor mai bune solutii de tratament. Este foarte utila pentru evaluarea starii de sanatate a organismului si pentru depistarea unor boli care inca nu au simptome.

Domenii specifice de investigatii

Aplicatiile in care ecografia ofera rezultate de mare exactitate sunt: explorarea abdomenului; examinarea pelvisului si perineului (prostata, testicule, uter, ovare); explorarea sanului si axilei (ex. pentru cancerul mamar); investigarea tiroidei (ex. pentru evaluarea nodulilor tiroidieni) si regiunii cervicale (ganglioni, tumori, tulburari circulatorii); studiul venelor (de ex. in boala varicoasa); studiul arterelor (de ex. in boala aterosclerotica); evaluarea musculo-scheletala (de ex. in displazia congenitala de sold sau rupturile musculare posttraumatice); explorarea cordului, examinarea sistemului nervos central (doar la nou nascuti si sugari); examinarea structurilor moi superficiale (tegument, tesut celular subcutanat).

Lasă un răspuns