Ecografie mamară

Ecografia mamara este metoda de electie pentru depistarea leziunilor in sanii cu structura predominent fibro-glandulara fiind metoda de prima intentie pentru investigarea mamara la femeile tinere, inaintea varstei de 40 ani,a femeilor gravide sau al celor care alapteaza, precum si un examen complementar mamografiei, obligatoriu la femeile care pastreaza acest tip de structura si dupa varsta de 40, la aceasta categorie de varsta examenul mamografic radiologic ramanand obligatoriu pentru depistarea focarelor de microcalcificari suspecte – semn indirect si foarte incipient asociat unor leziuni maligne mamare.

 

Ecografia mamara este utila pentru obiectivarea leziunilor depistate mamografic, precum si pentru diferentierea lor, avand o specificitate crescuta fata de mamografie, care ramane o metoda mai sensibila (ecografia poate face diferentieri de structura lichid / solid). Ecografia mamara este utila si pentru studiul caracterelor limfonodulilor axilari.

Ecografia mamara vizualizeaza imagini chistice incepand de la 1 – 2 mm diametru si leziuni solide de 5 mm diametru, ramanand insa cea mai subiectiva dintre toate metodele imagistice (operator-dependenta).

Ecografia mamara – avantaje :

-metoda neinvaziva

-rapida

-usor accesibila si repetabila la orice interval

-nu are contraindicatii, restrictii sau efecte secundare

-permite urmarirea evolutiei naturale sau dupa tratament a leziunilor

-nu necesita niciun fel de pregatire anterioara a pacientului

 

În ce constă și care sunt beneficiile ecografiei mamare? 

  • Ecografia mamară reprezintă o examinare a sânilor cu ajutorul ultrasunetelor, folosită pentru detectarea și diagnosticarea afecțiunilor sânilor.
  • Se efectuează standard bilateral, la ambii sâni. Se poate efectua și unilateral, atunci când este un control la interval scurt a unei modificări unilaterale deja cunoscute sau când pacienta are un sân extirpat.
  • Poate fi efectuată în completarea mamografiei, pentru caracterizarea mai eficientă a unor leziuni (pentru un diagnostic exact).
  • Prezintă avantaje multiple: este neinvazivă, nu iradiază deloc, este nedureroasăși poate fi efectuată oricând, indiferent de perioada ciclului menstrual.
  • Rezultatul ecografiei mamare este eliberat pe loc
  • In Centrul Medical Hardmed se utilizeaza si o tehnică ecografică specială: ecografia mamară cu sonoelastografie

Elastografia studiaza elasticitatea tesuturilor din jurul unei leziuni cu aplicatie majora in diferentierea benign (necanceros) / malign (canceros). Leziunile benigne imping dar nu invadeaza structurile din jur, acestea ramanand cu elasticitate normala, spre deosebire de leziunile maligne dure, care infiltreaza si rigidizeaza structurile vecine, aceasta diferenta fiind obiectivata in modul elastografic prin cresterea ariei de proiectie a leziunilor maligne, corespunzator infiltrarii tesuturilor din jur.

Lasă un răspuns