Ecografia (imagistica prin ultrasunete – ultrasonografie) este un test medical noninvaziv util atat in scop diagnostic cat si terapeutic.
Ecografia (ultrasonografia) de inalta rezolutie (7 – 15 MHz) este metoda imagistica de prima intentie in explorarea glandei tiroide, fiind considerata actualmente cea mai sensibila metoda de investigare a parenchimului tiroidian. Prin explorare ecografica :
- se masoara cu exactitate dimensiunile glandei tiroide
- se evalueaza structura si vascularizatia parenchimului tiroidian
- se deceleza leziuni focalizate intraparenchimatoase
- se pot identifica modificari tiroidiene difuze
Cu ajutorul ecografiei putem confirma prezenta unui nodul intraparenchimatos decelat la examinarea clinica („see what you feel”) putandu-se face in acelasi timp si un diagnostic diferential intre un nodul tiroidian si o masa cervicala de alta origine (chist de duct tireoglos, chistic higroma sau mai des intalnitele adenopatii latero-cervicale).
Indicatiile explorarii ecografice ale glandei tiroide conform recomandarilor Asociatiei Americane a Endocrinologilor sunt :
- pacientii cu nodul tiroidian palpabil sau cu tiroida crescuta in volum, multinodulara
- pacientii cu risc inalt de dezvoltarea a unui cancer tiroidian: cu istoric familial de cancer tiroidian, iradiere la nivel cervical si cranian, respectiv diagnostic de Neoplazie Endocrina Multipla (MEN tip II – afectiune ereditara complexa, caracterizata prin asocierea la acelasi pacient a carcinomului tiroidian medular (CTM), feocromocitomului uni- sau bilateral si a altor hiperplazii sau neoplazii ale diferitelor tesuturi endocrine)
pacientii cu adenopatii latero-cervicale palpabile posibil de natura neoplazica
Scopul explorarii ecografice a glandei tiroide este :
- diferentierea intre un nodul tiroidian posibil benign si unul probabil malign bazandu-ne pe aspectul ecografic
- detectarea maselor cervicale sau a nodulilor tiroidieni identificati prin palpare, respectiv evaluarea recurentei unui cancer tiroidian post tiroidectomie si a eventualelor adenopatii loco-regionale
- efectuarea biopsiei cu ac fin sub control ecografic respectiv tratamentul percutan cu etanol al nodulilor tiroidieni adenomatosi toxici
Tehnica explorarii ecografice a glandei tiroide consta in :
- se aseaza pacientul pe spate, cu gatul in hiperextensie (pozitie care se obtine prin folosirea unei perne rulate sub umerii pacientului)
- se utilizeaza un transductor liniar de inalta rezolutie si gel ecografic.
Examinarea color Doppler isi gaseste utilitatea in analiza vascularizatiei peri-/intranodulara fiind necesara in evaluarea caracterului benign / malign, diferenta constand in prezenta unor vase tortuoase atat peri- cat si intranodulare in cazul nodulului mai probabil malign .In plus se poate decela o eventuala tromboza a venei jugulare (circulatia sangelui in vena este blocata din cauza formarii unui cheag de sange, denumit in termeni medicali tromb).
Ecografia tiroidiana si-a gasit utilitatea in practica de zi cu zi in confirmarea diagnosticului tiroiditelor acute sau cronice, autoimune sau nonautoimune. O atentie deosebita trebuie acordata tiroiditei subacute, tiroidita de Quervain, care este o boala cu etiologie virala (aparand cu frecventa crescuta primavara si toamna) sau imun-alergica (apare in infectii faringo-amigdaliene cu streptococ betahemolitic) si care se manifesta prin :
- frecvent durere atit de severa incit pacientul tolereaza cu greu palparea gitului
- cresterea in volum a glandei tiroide de obicei simetrica si moderata, ocazional cu zone de fermitate localizata
- semne generale nespecifice (subfebrilitate, mialgii, cefalee),hipertiroidismul fiind prezent la jumatate dintre pacienti. Semnele de hipertiroidism cuprind tremor, tahicardie, piele calda si relaxare rapida a reflexelor tendinoase
Ecografic se monitorizeaza si raspunsul terapeutic la medicatia corticosteroidiana utilizata in cazul acestei boli. Evolutia nefavorabila a bolii putand duce la formarea abcesului tiroidian si a unei grave complicatii, mediastinita supurata.
In cazul tiroidiei cronice autoimune (tiroidita Hashimoto), pot coexista noduli benigni si maligni; explorarea ultrasonografica efectuandu-se cu scopul de a decela nodulul probabil malign.
Patologia frecvent intalnita la nivelul glandei tiroide este de natura benigna,chistele coloide tiroidiene aparand cu frecventa crescuta.
Cancerul tiroidian reprezinta ~ 1 {2acae3625b936aee53b1b08e1bfe2e31f2ab3c6d40bff67068e1c9d6c4cb3a50} din totalitatea proceselor maligne avand o incidenta medie anuala de ~ 5/100.000. Conform datelor din literatura de specialitate:
- cancerul de tiroida la femeia tanara creste riscul pentru dezvoltarea unui cancer de san in urmatorii 5 – 20 ani
- hormonii tiroidieni au un rol direct si crucial in dezvoltarea cancerului de san
- tiroida crescuta in volum este de 2 ori mai frecvent intalnita in cazul pacientelor cu cancer de san decat in populatia generala
- s-a decelat o asociere semnificativa intre cancerul de san si tulburari ale functiei tiroide de natura autoimuna sau nonautoimuna (asociere cu hiper/hipotiroidism, tiroidite si gusa tiroidiana nontoxica)
In concluzie ecografia glandei tiroide, in era medicinei moderne, a devenit o extensie a examenului clinic, o examinare indispensabila pentru stabilirea corecta a diagnosticului cat si, in unele cazuri, pentru efectuarea tratamentului percutan.
Avantajele ecografiei glandei tiroide sunt :
- metoda neiradianta (nu foloseste raze X)
- nu necesita o pregatire in prealabil pentru pacient
- ieftina comparativ cu celelalte metode imagistice
- repetabila
- accesibilitate mare
Limitarea majora a explorarii ecografice a glandei tiroide consta in faptul ca aceasta metoda imagistica este operator si echipament depedenta.
Explorarea ecografica a glandei tiroide reprezinta o preocupare a Centrului Medical Hardmed, va asiguram ca veti beneficia de servicii medicale optime ,deoarece dispunem de personal calificat si echipamente de inalta performanta.