Copilul meu are nevoie de terapie logopedică

Ce este logopedia?

Cuvantul logopedie provine din limba greaca: „logos“ – cuvant si „paideia“ – educatie. Asadar logopedia este o disciplina a carei scop este educarea vorbirii. Pe parcursul dezvoltarii, unii copii nu reusesc sa pronunte corect anumite sunete, iar prin intermediul logopediei aceste probleme pot fi depasite. De asemenea, prin intermediul logopediei s-au dezvoltat si metode de interventie in cazul copiilor care incep sa vorbeasca mai tarziu sau pentru cei care se balbaie (balbism).

Copilul meu are nevoie de terapie logopedica?

Daca raspunsul dumneavoastra este afirmativ la oricare dintre intrebarile de mai jos inseamna ca o discutie cu un logoped este necesara.

1. Copilul omite, deformeaza, inlocuieste, inverseaza unul sau mai multe sunete?

2. Copilul pronunta corect sunetele izolate, dar greseste in cadrul silabei sau a cuvantului?

3. Copilul are un limbaj neinteligibil datorita omisiunii sau inversarii cuvintelor?

4. Copilul a suferit o interventie chirurgicala (deviatie de sept, parti despicate ale buzei, maxilarelor, etc.) ?

5. Copilul a avut sau are probleme cu auzul?

6. Copilul se balbaie?

7. Copilul vorbeste foarte repede, este agitat, isi misca amplu mainile, bratele, uneori chiar intregul corp? Daca acest comportament nu este corectat la timp se poate transforma in balbaiala.

8. Copilul nu reuseste sa scrie sau sa citeasca bine desi are varsta corespunzatoare pentru realizarea acestor activitati?

9. Copilul confunda literele atunci cand scrie sau citeste – spre exemplu „d“ cu „b“?

La ce varsta se incepe terapia logopedica?

Incepand cu varsta de 2 ani si jumatate este recomandata stimularea dezvoltarii vorbirii.

De la 3 ani si jumatate se incepe corectarea pronuntiei. Pana la 5 ani corectarea pronuntiei se realizeza mai usor deoarece sunetele nu sunt automatizate in vorbire.

Dupa varsta de 5 ani corectarea pronuntiei se realizeaza mai lent. Dar, la o varsta mai mare copilul realizeaza faptul ca pronunta diferit fata de ceilalti copii prin urmare este mult mai interesat de reusita sarcinilor logopedice.

Concluzie: este important sa discutati cu un logoped imediat ce sesizati o problema in dezvoltarea limbajului, iar acesta va stabili impreuna cu dumneavoastra care este cea mai buna modalitate de interventie pentru copil.

Ce se intampla daca nu merg cu copilul la logoped?

Pronuntia gresita se va automatiza, iar o pronuntie gresita va duce la o scriere gresita: spre exemplu este foarte probabil ca un copil care il inlocuieste in vorbire pe „r“ cu „l“ sa realizeze aceeasi greseala si in scris. Asadar, o pronuntie gresita poate avea o mare influenta asupra succesului scolar.

Un alt aspect negativ este legat de socializarea de care au parte copiii care pronunta gresit: deseori ei devin tinta glumelor realizate de copiii care vorbesc corect. Confruntati cu repetarea sistematica a acestei situatii ei pot deveni foarte retrasi sau foarte agresivi. Indiferent de comportamentul pe care il vor adopta intr-o astfel de situatie, cu siguranta se vor percepe mai putin capabili decat ceilalti copii de varsta lor.

Cat timp dureaza pana cand copilul va avea o pronuntie corecta?

Terapia logopedica poate dura de la cateva saptamani la cativa ani, in functie de natura problemei. In urma unei evaluari, logopedul va putea realiza o estimare asupra duratei interventiei logopedice.

De asemenea, durata terapiei logopedice depinde si de nivelul de implicare a parintilor in procesul de recuperare. Copiii sunt motivati sa vorbeasca corect atunci cand parintii ii incurajeaza si se bucura de reusita lor.

Lasă un răspuns